Hoe regel je als ondernemer de afvalinzameling?
Een bedrijf produceert veel afval. Dit wordt dan ook allemaal bedrijfsafval genoemd. Als het gaat om inzamelen en afvoeren, dan ben je echter wel aan wetten en regels gebonden als ondernemer. In dit artikel kan je alles leren over deze regelgeving. Zo weet je dus ook goed wat er van je verwacht wordt wanneer je hiermee aan de slag gaat.
Wanneer spreken we van bedrijfsafval?
De naam bedrijfsafval geeft je al een goede indicatie, want het gaat eigenlijk om al het afval dat een bedrijf produceert. Het is een verzameling van verschillende stromen. Het is de ondernemer zelf die dit moet zelf goed moet scheiden. Dit kan met een goedkope container van Bedrijfsafval.nl.
Zo kan je het inzamelen en afvoeren op de juiste manier. Het is namelijk ook verplicht om de stromen te scheiden en op die manier aan te bieden. De soorten waar het om gaat zijn elektrische en/of elektronische apparatuur, gevaarlijk en/of chemisch afval, GFT en groenafval, glas, hout, karton- en papierafval, kunststof, metalen en textiel. De verplichtingen zijn voor iedere ondernemer van kracht.
Of je nu thuis werkt, of directeur bent bij een multinational. Het is wel zo dat kleine ondernemers gedeeltelijke vrijstellingen kunnen krijgen.
Het regelen van de afvalinzameling
Het is belangrijk dat de ondernemer zelf de inzameling verzorgt. Dat kan bijvoorbeeld door een restafvalcontainer op Bedrijfsafval.nl te kiezen. Het is belangrijk om een goede inzamelaar te vinden om daarmee te werken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor gemeentelijke inzameling. Dit geldt vaak voor stromen die overeenkomen met huishoudelijk afval. De gemeente neemt dit dan direct mee, maar rekent wel contractkosten of reinigingsrecht. Dit is per gemeente anders en kost ook op elke plek weer net een ander bedrag. Kiezen voor particuliere inzameling is ook een optie. Dit kan je doen met nagenoeg elke afvalsoort. Het is op die manier mogelijk om alles voor een goede prijs te laten afvoeren en verwerken. Je hebt dan zelf nergens meer omkijken naar. Het is wel zo dat de kosten per afvalsoort kunnen verschillen. Het is dus wel van groot belang om hier slim mee om te springen.