vliegmaatschappij Electron Twente Airport

Elektrische vliegmaatschappij Electron wil snel en goedkoop vliegen van Twente Airport

Twente Airport slaat opnieuw de handen ineen en heeft nu ook de start-up Electron Aviation aan boord. Samen willen ze elektrische vluchten aanbieden van en naar Enschede. Electron Aviation bouwt volledig elektrische vliegtuigen en heeft plannen om vanaf 2027 te vliegen vanaf Twente Airport naar bestemmingen zoals Parijs, Berlijn of Londen, en dat allemaal binnen twee uur. Het streven is om deze vluchten relatief goedkoop te maken.

Elektrisch vliegen: duurzaam en stil

Met de komst van Electron als tweede elektrische vliegmaatschappij verstevigt Twente Airport haar positie als pionier in elektrisch vliegen. Elektrisch vliegen stoot geen CO2 uit en is daarmee een veel duurzamere optie dan traditioneel vliegen. Bovendien zijn de elektrische vliegtuigen vrijwel stil, waardoor ze minder overlast veroorzaken.

Vijfhonderd kilometer en vier passagiers

De vliegtuigen van Electron kunnen ongeveer vijfhonderd kilometer afleggen op één batterijlading. Deze toestellen zijn compact en bieden plaats aan vier passagiers naast de piloot.

Flexibel en betaalbaar vliegen

De toekomstige reizigers zullen in staat zijn om vluchten op aanvraag te boeken. CEO en medeoprichter Josef Mouris legt uit: “In plaats van dat luchtvaartmaatschappijen bepalen hoe en wanneer je vliegt, stel je je eens voor dat je rechtstreeks van Twente Airport kunt vliegen naar elke bestemming binnen een straal van vijfhonderd kilometer, op het door jou gekozen tijdstip.” Mouris gelooft dat deze vluchten uiteindelijk net zo betaalbaar kunnen zijn als economy class-vliegtickets of zelfs treinkaartjes in andere landen.

Beperkte capaciteit, zakelijke vluchten

In eerste instantie zal de focus van de elektrische vluchten op Twente Airport liggen op zakelijke vluchten. Het aantal vluchten per dag zal aanvankelijk beperkt zijn, dus vakantiegangers moeten nog even geduld hebben. Desalniettemin is er vraag naar dit soort verbindingen, volgens Jan Schuring, de directeur van Twente Airport. Lokale bedrijven in de provincie Overijssel en de regio Twente hebben aangegeven behoefte te hebben aan betere connectiviteit, zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Onderdeel van Europees netwerk

Het doel van Twente Airport is om deel uit te maken van een netwerk van regionale vliegvelden in Europa, waarbij snel en efficiënt gereisd kan worden van de ene naar de andere locatie met elektrische of (semi-)elektrische vliegtuigen.

Meer in de categorie: